1438. Hidžretska godina

Prema Takvimu Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, u subotu 01. oktobra 2016. godine, sa zalaskom sunca nastupit će 01. muharrem 1438. hidžretske godine.

Hidžretska godina se računa od Hidžre tj.preseljenja Poslanika Muhammeda alejhi selam i prvih muslimana iz Meke u Medinu, što se dogodilo 622. godine prema gregorijanskom kalendaru.

“Na ovaj dan prisjećamo se hidžre, seobe Poslanika a.s. i prvih muslimana iz Mekke u Medinu, koja je bila i ostala trajno nadahnuće u životu svakog muslimana i muslimanke. Stoga danas hidžra opominje muslimane, muslimanske zajednice i institucije da mogu opstajati i razvijati se isključivo na principima pravde, morala i dobrobiti ljudi, a da je zulum i nasilje put u propast i iznevjeravanje Božijeg povjerenja.

Ovaj događaj sa sobom nosi univerzalnu poruku svim ljudima da je njihov uspjeh u stalnom naporu da u svojim životima čine seobu od grijeha i zla prema dobru i dobročinstvu, da napuštaju ono što je štetno za njih i njihov moral u korist onoga što je dobro”, kazao je reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein ef. Kavazović pri obraćanju javnosti.

Imamima naših bašigovačkih džamija, posjetiocima naše stranice čestitamo Novu 1438. hidžretsku godinu uz želju da svima bude sretna i berićetna i moleći Allaha dž. š. da muslimanima podari slogu, da ujedini njihova srca u dobru, da našu Zajednicu učvrsti u napretku.

About Author

refik

Leave a Reply