Ime i porijeklo naselja Bašigovci

Ime i porijeklo naselja Bašigovci nije sasvim sa sigurnošću utvrđeno. Postoje dvije verzije nastanka imena spomenutog naselja.
Prva verzija je da je naselje dobilo ime po nekom ,,Baši” (starješina, poglavar, prvak) osmanskom činovniku i uglednoj ličnosti, i da je cijeli prostor današnjih Bašigovaca pripadao nekom begu pa otuda i nastavak begovci (zemlja begova).
Druga verzija je da termin „baš“ ima značenje nečeg glavnog, slično Baščaršiji
– glavna čaršija (Sarajevo).
Na osnovu postojećih historijskih izvora pouzdano se može utvrditi da je naselje nastalo za vrijeme osmanske vladavine u Bosni i Hercegovini, i to u periodu od 1533. godine do austro-ugarske okupacije Bosne i Heregovine 1879. godine, iz razloga što se ne spominju u popisima Zvorničkog sandžaka iz 1519 i 1533. godine, kao pojedina sela živiničkog kraja. Prvi spomen za naseljeno mjesto Bašigovci vezuje se za austrougarski popis stanovništva iz 1879. godine, gdje se spominju pod imenom Bašibegovci, a već od drugog popisa stanovništva 1885. godine spominju se pod današnjem imenom Bašigovci.
Historijski podaci o najstarijoj prošlosti naselja Bašigovaca su veoma oskudni, mada se sa sigurnošću može tvrditi da je ovaj prostor bio nastanjen od najstarijih vremena. To nam potvrđuju kulturno-historijski spomenici iz srednjeg vijeka među kojima su: gradina „Jasičak“ i stećak u njivi Vina.[error] Seudin Muratović, prof., „Kratke historijsko-geografsko-etnografske crtice o
naselju Bašigovci“ [/error]

About Author

refik

Leave a Reply