Internet u Bašigovcima

Jedva se zna ko je prvi imao šansu da u Bašigovcima bude konektovan na internet iz svoje kuće koristeći PC i telefonsku paricu.Internet počeci u Bašigovcima bili su bazirani na dial-up tehnologiji ,koja jos na našim prostorima nije izumrla, gdje se internet konekcija ostvaruje putem telefonske žice .

Kako je tehnologija uznapredovala, do prije par godina u Bašigovcima je dial-up bio jedini način izlaska u svijet, danas koristeći wireless tehnologiju koja nam omogućava da se bežičnim putem konektujemo, domaćinstva i mještani Bašigovaca pokušavaju da idu u korak sa svijetom. Sve je veći broj wireless korisnika u našem kraju.

Za korištenje bežičnog pristupa internetu potrebna vam je odgovarajuća operma preko koje se ustvari konekcija i ostvaruje.
Dial-up će uskoro biti samo prošlost i u našem kraju,imajući u vidu da bi mogao i ADSL da uđe u naše domove,što bi koliko toliko napravilo konkurenciju među firmama koje pružaju wireless internet u Bašigovcima , te bi se moglo očekivati da te firme malo razmisle i snize cijene koje su ipak  visoke za većinu naroda. ADSL bi doveo i novi niz usluga kao što su “moja TV” , telefoniranje preko interneta što bi u velikoj mjeri potisnulo korištenje običnog TV-a i telefona.

No, dok sve to ne bude zaživjelo , iz dana u dan se na našim kućama postavljaju antene koje su pokazatelj da se internet u Bašigovcima u velikoj mjeri koristi. Broj korisnika interneta u Bašigovcima je nepoznat,ali se pretpostavlja da je preko 100., imajući u vidu da dvije firme pružaju wireless signal.

About Author

refik

Leave a Reply