Poziv najmlađima da dođu u mekteb. Počela je nova mektebska godina

Islamska zajednica u BiH, Medžlis islamske zajednice Živinice u vrh prioriteta svog rada postavlja mekteb. Vodeći se tim principima i postavljenim zadacima, zadnjih godina dosta se radilo na unaprijeđenju mektebske nastave nastojeći da se djeci obezbijede maksimalno dobri uslovi kada su u pitanju tehnička pomagala i tople učionice, kao i različiti načini stimulansa za redovan dolazak i broj djece koji dolazi u mekteb.

Džemati u Bašigovcima itekako mogu biti primjer drugima koji kroz mektebsku nastavu na važnost vjerskog i odgojno-obrazovnog procesa itekako imaju veliki uticaj što potvrđuje u veliki broj polaznika koji su prošle godine uspješno završili mektebsku nastavu.

I pored školskih obaveza učenici se raduju početku nove mektebske godine. O odlasku u džamiju i učenju o propisima vjere raduju se kako stariji tako i oni najmlađi.

U mektebu će djeca s jedne strane pred svojim mualimom u društvu druge djece učiti šta im je halal a šta haram, šta im je obavezno a šta preporučeno, učiće o lijepom islamskom ponašanju, te s toga se upućuje poziv roditeljima ona djece koja još nisu upisana u neki od naših mekteba, da to mogu učiniti u dane vikenda u mektebima Nove i Stare džamije u Bašigovcima, te na Trasi.

About Author

refik

Leave a Reply