Svečanost poklanjanja hatma dove

Hvala Allahu Gospodaru svjetova koji nam je dao Kur’an da bude citavom svijetu opomena. Boze ucini da nam
Kur’an bude drug na ovom svijetu, zagovarac na Sudnjem danu, svjetlo na putu i putokaz i vodja ka dobrim dijelima.
Zaista je Allahova blagodat najljepsa blagodat, i zaista su najbolja dijela samo ona radi Allaha.
17.Ramazan 1433.h.god. (Subota, 05.08.2012.) jos jedan mubarek dan poseban sam po sebi, ali jos posebniji zbog vaznog dogadjaja koji se dogodio u nasem dzematu. Naime, u nazad nekoliko godina u mjesecu ramazanu u našem malome džematu bude upriličena svečanost polanjanja hatma dove za 8. starijih polaznika mektebske nastave. Ovaj dogadjaj obilježen je na najljepši mogući način, učenjem odlomaka iz Allahove Časne Knjige. Radost se čisto mogla pročitati na njihovim licima. Naravno, bilo je trenutaka kada su mislili da je nemoguće, da je preteško, ali hvala Allahu uvjeriše sebe, a i nas, da je svako dijelo radi Uzvišenog moguće dijelo. Allah zaista olakšava vjernicima koji su na ispravnom putu, a nema ispravnijeg puta od onoga kojim nas Kur’an vodi.
Poslije ramazana starta ciklus mekteba za odrasle gdje na čelu sa Ibrom ef. Mulićem naše džematlije počinju izučavati sufaru a zatim i učiti Kur'an. Kroz ovu školu ,ukupno, prošlo je tridesetak džematlija. Ovom prilikom pozivamo sve naše džematlije koji ne poznaju arapsko pismo da skupe snage, volje i da krenu s hajrom da nauče.
Molim Allaha da ih ucvrsti na tom putu, da im otvori vrata Dzenneta, da sve njih, njihove ucitelje kao i one koji su bili prisutni sinoc, nagradi drustvom Muhammeda s.a.v.s. i njegovih plemenitih ashaba u Dzennetu.
Resulullah s.a.v.s. je rekao: “Allah dz.s. ucio je sure Taha i Jasin na hiljade godina prije nego sto je svijet stvorio, pa kada su meleki culi Kur’an rekli su: ‘ Blago li se Ummetu kojem je ovo objavljeno, blago li se grudima koji ce ovo nositi, blago li se jezicima koji ce ovo izgovarati.’”
Uzviseni ce ucacima Kur’ana u Dzennetu prirediti posebna iznenadjenja i pocasti. Dozivjet ce tu cast da ce im njihov Stvoritelj uciti Kur’an. Biljezi se da je Vjerovjesnik s.a.v.s. rekao: ” Zaista ce Dzennetlije, svakog dana, ulaziti Svemogucem, dva puta, pa ce im On uciti Kur’an. Svaki od njih sjedat ce na mjesto koje je za njega pripremljeno, od zlata,srebra, bisera i dragog kamenja. To ce za njih biti radost kakvu nikada prije nisu dozivjeli, niti su ikada ista ljepse i velicanstvenije culi od toga. Zatim ce se vratiti i uzivati u toj radosti i iscekujuci tu blagodat ponovo.”
Molim Allaha Uzvisenog da svima nama pripremi po jedno takvo mjesto. Amin Ya Rabbi.

About Author

refik

Leave a Reply